ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ

Posted by giannakopoulos 13/08/2020 0 Σχόλια

Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί επένδυση με πολλά οφέλη.  Η επένδυση σε ηλιακό θερμοσίφωνα είναι ο καλύτερος τρόπος για οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα και συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ποια είναι όμως τα βασικά κριτήρια για να επιλέξεις τον κατάλληλο ηλιακό θερμοσίφωνα;

Κριτήριο 1ο: Μέγεθος δοχείου νερού 

Το πρώτο κριτήριο για την σωστή επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα  έχει να κάνει με τη μέση κατανάλωση ζεστού νερού ανά άτομο, κυρίως το χειμώνα που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη, συνυπολογίζοντας το νερό που χρησιμοποιείται και από τα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων σας.

Κριτήριο 2ο: Λειτουργία και ηλιακοί συλλέκτες

Οι επιλεκτικοί συλλέκτες μπορούν να αποδώσουν μέχρι 40% περισσότερο από τους απλούς ηλιακούς συλλέκτες. Ειδικότερα εκείνοι με επίστρωση τιτανίου μπορούν να απορροφήσουν μέχρι 95% άμεση και έμμεση ακτινοβολία, άρα ακόμα μεγαλύτερη απόδοση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντική παράμετρος είναι η τακτική συντήρηση του ηλιακού μας θερμοσίφωνα τόσο  για την καλή λειτουργία του αλλά  και την μελλοντική του ’ζωή’.

Κριτήριο 3ο: Δοχείο θέρμανσης (boiler)

Tο μπόιλερ διακρίνεται, ανάλογα με το υλικό κατασκευής του:

Glass: Θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη κατασκευή, κυρίως για τις αντοχές της και για την υψηλή ελαστικότητά της, προστατεύοντας από ρωγμές λόγω συστολής και διαστολής κατά τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Γαλβανιζέ: Είναι το πιο απλό και φθηνό υλικό με μικρή όμως αντοχή στη διάβρωση. Καλό είναι να γνωρίζεται ότι σε πιθανή διάβρωσή του, το νερό μολύνεται και γίνεται ακατάλληλο για την υγεία σας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό που μπορεί να μας υποδείξει τον καταλληλότερο ηλιακό θερμοσίφωνα και να τον εγκαταστήσει τηρώντας τους κανόνες τεχνικής, εξασφαλίζοντας σωστή λειτουργία και μέγιστη απόδοση.