Μύθοι για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Posted by giannakopoulos 07/08/2020 0 Σχόλια

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αξιοποιούν με ιδανικό τρόπο την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια, με αποτέλεσμα η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης να είναι δωρεάν. Αποτελούν χαμηλή οικονομικά επένδυση, δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος απόσβεσης είναι Δύο χρόνια, ενώ αντικαθιστούν άλλες μορφές ενέργειας οι οποίες είναι βλαβερές για το περιβάλλον. Λύση οικολογική αλλά και συνάμα οικονομική, αποτελούν κλασική επιλογή των ελληνικών νοικοκυριών.

 

Μύθος 1: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν λειτουργούν όταν έχει κρύο.

Η τροφοδοσία ζεστού νερού δεν θα διακοπεί τις μέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αντιψυκτικού υγρού, το οποίο βρίσκεται στο κλειστό κύκλωμα του ηλιακού συστήματος στην κατάλληλη αναλογία και σε συνάρτηση με την περιοχή στην οποία έχει τοποθετηθεί το σύστημα.

 

 Μύθος 2. Ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού δεν απαιτεί συντήρηση.
 

Τα υλικά του θερμοσίφωνα δεν είναι φτιαγμένα να ζουν για πάντα, είναι όμως σίγουρα φτιαγμένα για να αντέξουν πολλά χρόνια. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συντήρησή τους ανά διετία, καθώς οι υψηλές αποδόσεις των συλλεκτών φθείρουν σε βάθος χρόνου το δοχείο και μειώνουν τον μέσο χρόνο ζωής. Το εσωτερικό καθάρισμα του δοχείου, η αλλαγή των ανοδίων μαγνησίου, καθώς και η πλήρωση του αντιψυκτικού υγρού θα εξασφαλίσουν τη μακροημέρευση του συστήματός σας. Επίσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχύ της εγγύησης.
 

Μύθος 3: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν μπορούν να ζεστάνουν το νερό όταν έχει συννεφιά.
 

Oι μέρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ λίγες και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν ζεστό νερό για τις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει πως αν την προηγούμενη μέρα είχε ήλιο και δεν έχετε καταναλώσει όλη την ποσότητα νερού, τότε πολύ πιθανό να έχετε και την επόμενη χάρη στην ισχυρή μόνωση πολυουρεθάνης.